Les noves figures representen padrins pagesos tradicionals de l’Horta de Lleida i el llibret recull les il·lustracions de tots els elements de l’entitat amb la seva història

Membres de l’entitat en un moment de la presentació del projecte a la seu el Grup Cultural Garrigues de Lleida.

El Grup Cultural Garrigues presenta un projecte educatiu per a infants i adolescents per tal que puguin apropar-se als valors de la cultura popular i tradicional catalana i ser partícips activament mentre es diverteixen.

Sota el títol Educació i cultura popular: els valors de la tradició catalana, l’entitat ha construït dos nous gegantons i ha editat un llibret didàctic amb els que vol implicar nens i nenes en les festes populars i tradicionals.

Dos nous gegantons

Els dos gegantons nous del Grup Cultural Garrigues representen una parella de padrins pagesos de l’Horta de Lleida vestits de manera tradicional amb roba confeccionada de manera artesanal pels socis i sòcies de l’entitat. El padrí vesteix amb faixa i barretina i la dona amb davantal de puntes.

Els gegantons són figures més petites que els gegants tradicionals i amb un pes apte perquè els seus portadors siguin nens o adolescents. Està previst que els dos gegantons ballin per primer cop en la Festa del Rebombori que enguany compleix 30 anys i se celebrarà el dissabte, 16 de novembre a la plaça de la Catedral a partir de les 18 h (s’enviarà convocatòria de premsa).

Les noves figures de l’entitat són dos gegantons que representen dos padrins de l’Horta de Lleida.

Les figures són obra del taller Ventura i Hosta de Navata (Girona), responsables també de la construcció dels capgrossos del Grup Cultural Garrigues.

En relació amb la construcció d’aquestes dues noves figures, Enric Figueres, secretari i fundador de l’entitat, comenta que “incorporem als nostres conjunts d’elements tradicionals els padrins, personatges que volen significar el paper dels avis davant dels nets com a eix vertebrador de les famílies”.

Llibret il·lustrat

D’altra banda, el Grup Cultural Garrigues ha editat un llibret -conjuntament amb el Patronat del Corpus de Lleida- de 28 pàgines que vol servir d’introducció a la cultura popular a les noves fornades. El llibret compta amb il·lustracions del dibuixant barceloní i il·lustrador de Revista Rambla, Ricardo Jurado, i està pensat perquè nens i nenes, des d’edats primerenques, puguin pintar les figures del Grup Cultural Garrigues i del Patronat. Dins del llibre es repassa la història de cadascun dels 13 elements d’ambdues entitats. Així mateix, també es realitza una introducció a la cultura popular i a la tradició gegantera a Catalunya.

Portada del nou llibret didàctic que ha editat l’entitat.

El llibret està coeditat pel Grup Cultural Garrigues i el Patronat del Corpus de Lleida, dues de les entitats més representatives i vinculades a la difusió de la cultura popular i tradicional a les Terres de Lleida. La publicació rep el suport d’administracions com la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Paeria o la Generalitat de Catalunya.

Un projecte innovador basat en la tradició

Educació i cultura popular: els valors de la tradició catalana és un projecte innovador que neix a partir de l’expertesa en la difusió de la cultura popular i tradicional del Grup Cultural Garrigues, entitat que porta quasi quaranta anys difonen els valors tradicionals catalans.

En aquest sentit, Enric Figueres explica que: “És imprescindible posar tots els infants en contacte amb la cultura popular que els envolta i de la qual poden participar lliurement als seus pobles i ciutats, és imprescindible que coneguin les entitats i el teixit associatiu que tenen més a la vora de la seva llar i és important que visquin experiències que els connectin amb el seu espai comú de participació ciutadana”.

Enric Figueres detalla també que “l’escola, els esplais, els caus o les associacions són espais privilegiats on abordar la cultura popular; i és que la cultura popular és una eina de gran valor educatiu”.

Altres activitats formatives

El projecte del Grup Cultural Garrigues, a més, comprèn la creació d’un grup de gralles i tabals infantil, amb el que es vol ampliar el coneixement de la cultura popular entre els infants alhora que se’ls esperona amb l’aprenentatge musical.

En la mateixa línia, l’acció educativa es complementarà amb l’organització de tallers de creació artesanal (manualitats) d’elements de cultura popular com capgrossos amb l’objectiu de promoure la creativitat dels més menuts.

Comparte: