El Dispositiu LEM – Encontre Internacional de Músiques Experimentals de Gràcia-Barcelona arriba a la 28a edició aquest 2023. Ho fa amb un cartell que reuneix algunes de les millors propostes nacionals i internacionals en un cicle que durarà del 5 al 28 d’octubre i on en destaquen noms com Blaine L. Reininger, fundador dels mítics Tuxedomoon; Markus Breuss, fundador de Clónicos; Marcel Fabregat, Pepino Pascual o Los Sara Fontán, entre molts altres.
Les entrades es van posar a la venda fa pocs dies, i el cicle ha estat presentat en un acte aquest dijous al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, on s’ha comptat amb la presència del director de l’àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Xavier Cester; i també amb el nou conseller de Cultura del Districte de Gràcia, Àlex Monllaó. En l’acte, Aleix Salvans, de Gràcia Territori Sonor (GTS), l’associació organitzadora del LEM des de 1996, ha remarcat la idea principal d’aquest Dispositiu: “programem música normal perquè el que no és normal és que tothom programi la mateixa música”, una referència a una frase del fundador de GTS, Víctor Nubla, mort el 2020.
Reininger repassarà la seva carrera i mostrarà els darrers projectes
El llegendari multiinstrumentista aterra a Barcelona el divendres 6 d’octubre al Centre Cívic La Sedeta, on oferirà el seu únic concert a l’Estat acompanyat de Georgio Valentino, repassant tant la seva obra en solitari com amb la banda i presentant els seus darrers projectes. Aquell dia, a més, també actuaran els polonesos Metronome’s Tales, arribats gràcies a l’intercanvi del LEM amb el Festival Intermediale de Legnica.
Los Sara Fontán i Pepino Pascual presenten àlbum al LEM
El Dispositiu d’enguany, a més, també acollirà algunes presentacions d’àlbums. És el cas de Los Sara Fontán, que després d’anys de concerts s’han decidit a gravar, i que tocaran el seu disc el divendres 27 d’octubre a l’espai LaKontra acompanyats del col·lectiu d’agitadors 25HOMBRES, que celebren el 20è aniversari.
D’altra banda, Pepino Pascual, músic veterà i d’una trajectòria tan àmplia com inclassificable, durà la seva Souvenir Orchestra al LEM el dissabte 7 d’octubre per presentar ‘Tu’. Col·laborador de Pascal Comelade i Albert Pla, entre molts altres, compartirà vetllada al Centre Cívic La Sedeta amb el Col·lectiu de Soundpainting de l’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts de l’Hospitalet, un ‘ensemble’ de 10 joves músics dirigits per Agustí Martínez.
Projectes consolidats i d’altres de nous, d’aquí i de fora
Una de les marques del LEM és la combinació de propostes locals i internacionals i de nous valors amb noms consolidats. És el cas, per exemple de Markus Breuss, un dels noms més reconeguts de l’escena del ‘free jazz’ europeu, que durà el seu ‘ensemble’ de músics bàltics en l’estrena del Dispositiu a la sala Paral·lel 62 el pròxim divendres 13 d’octubre. Un concert on també actuaran els barcelonins UltraMega, una banda de ‘noise rock’ amb un directe potentíssim.
En un espai ja clàssic del cicle, el Centre Artesà Tradicionàrius, el targarí Marcel Fabregat presentarà el projecte ‘Opia’ el dijous 19 d’octubre. Es tracta d’un espectacle immersiu de llums, música orgànica i sons atmosfèrics que ja va mostrar a la Fira de Tàrrega amb un gran reconeixement del públic i que ara arribarà al LEM en una vetllada on també actuarà el dúo Fe Baido, que durà el espectadors a fer un viatge íntim amb la seva música experimental analògica.
A un altre indret habitual, el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, el dissabte 15 d’octubre el valencià Martí Guillem Císcar durà ‘Dlight’, un projecte que busca l’efecte cinestèsic del so i la llum combinats, en una vetllada o l’acompanyarà el sard Perry Frank, un guitarrista entre l’’ambient’ i el ‘post-rock’ molt reconegut a l’escena i que arriba al LEM de la mà dle Festival Signal de Càller.
Tornen els Encontres en l’Espai-Temps, l’Àgape i Teranyines
A més de tot això, el cicle també continua amb algunes de les seves accions clàssiques. És el cas dels concerts d’improvisació Encontres en l’Espai-Temps, que tindran lloc gairebé tots els dijous d’octubre a la seu de l’entitat organitzadora, Gràcia Territori Sonor, i que comptaran amb la presència d’artistes com Dr. Truna, Tomomi Kubo, Polifeme, David Picó o Miquel Àngel Marín. També repetirà l’Àgape, que el diumenge 22 d’octubre durà una nova barreja de gastronomia, música i poesia. Finalment, a l’espai La Felpa de Gràcia, es presentarà una nova iteració de Teranyines, un projecte que ajunta dones artistes de diverses disciplines perquè construeixin una peça conjunta que forma part de la programació del LEM.
El cicle començarà i acabarà al Museu de la Música
La 28a edició del Dispositiu no només començarà al Museu de la Música, com l’any passat, sinó que també començarà allà. El 5 d’octubre, la Sala de Teclats obrirà el LEM amb un concert de reciclatge d’aparells analògics amb Ben Roberts i un del veterà guitarrista portuguès Nuno Rebelo. I al mateix lloc, el cicle acabarà el 28 d’octubre amb Koulomek i Katatsu-Ruids, que duran un projecte sonor fet a partir de discos de vinil retallats i enganxats.
Este artículo ha sido redactado y/o validado por el equipo de redacción de Revista Rambla.