Des de la Xarxa Veïnal del Raval i veïnes de manera independent del Raval denunciem que la gestió de residus i la neteja al barri són un desastre. Tot i els recursos destinats, les nostres places i carrers estan més bruts que mai, i el Pla Endreça, lluny de ser la solució, és un fracàs.
Al Raval, amb una densitat de població de 43.700 persones per 1,1 km² (el triple que a la resta de Barcelona), els espais públics són el nostre punt de trobada. Però aquests espais estan saturats de brutícia, mobles i cartons abandonats, deixalles fora dels contenidors, i una sensació de deixadesa que ofega el barri. Aquest problema no té un únic responsable. Veïns, turistes, activitats d’oci, comerços i dinàmiques del dia a dia contribueixen, cadascú a la seva manera. A més, tenim infraestructures mal plantejades: contenidors poc accessibles, insuficients i mal ubicats, i un missatge de l’Ajuntament que ens diu, sense dir-ho, que podem embrutar tant com vulguem, perquè ja passarà algú a netejar-ho. Això no és només una qüestió de brutícia, sinó de responsabilitat en un context de crisi climàtica.
Exigim accions reals, no propaganda
1. Campanya efectiva: Adreçada a tothom, des de domicilis i espais comunitaris fins a escoles i centres culturals. No volem més eslògans buits; volem educació i sensibilització constants.
2. Mesures socials i comunitàries:
- Reforçar programes d’ocupació existents que impliquin tasques de manteniment i neteja.
- Potenciació dels agents cívics com a figures de suport i sensibilització per ajudar el veïnat i donar informació sobre la correcta gestió dels residus.
- Activitats participatives per involucrar escoles, famílies i col·lectius en iniciatives per mantenir l’espai públic més agradable.
3. Infraestructures adaptades: Millora i ampliació dels punts de recollida de residus, pensant en les limitacions del barri i les necessitats reals del veïnat. Cal garantir accessibilitat, proximitat i més espais per separar i reciclar correctament. Informar, inspeccionar i sancionar, quan sigui el cas, aquelles activitats, també comercials, que no compleixin amb la gestió de residus, horaris, llocs i espais assignats
4. Participació veïnal: Creació d’una taula específica on pugui participar tothom per avaluar i fer seguiment dels canvis, i garantir que les decisions s’ajustin a les necessitats reals del barri.
El Raval no pot esperar més. Volem que l’Ajuntament es faci càrrec de la situació i escolti el veïnat. Ens hi juguem la salut i un futur sostenible pel nostre barri. No demanem res extraordinari que no tinguin altres barris, sinó el mateix.
Associació veïnal del barri del Raval a Barcelona