Activistes de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja” han realitzat una acció reivindicativa per denunciar les contradiccions en l’aplicació de les restriccions per sequera. L’acció ha consistit a canviar el contingut de 5 marquesines publicitàries a Barcelona amb diferents frases de denúncia.
Amb aquesta acció, els col·lectius volen traspassar el missatge d’estalvi dirigit a la ciutadania per tal d’assenyalar les responsabilitats polítiques en la promoció del turisme i la indústria càrnia en temps de sequera. Per a aquests sectors han reinvidicat “tancar-los l’aixeta”. També han assenyalen les propostes de transvasament que fan diferents sectors econòmics i han fet una crida per assistir el 6 d’abril a Girona, on es durà a terme una mobilització en defensa dels rius i del territori. Denuncien que “els rius pateixen la pitjor restricció, mentre el sector turístic resta totalment impune”.
“Rius i aqüífers sense aigua, piscines dels hotels plenes. Tanquem-los l’aixeta!”
Denuncien que el sector turístic no té restriccions concretes mentre que, amb l’entrada en emergència per sequera, el cabal dels rius s’ha reduït dràsticament. Concretament, en emergència per sequera es permet reduir finsun 94% del cabal ambiental del Llobregat de Sant Joan Despí a la desembocadura. Al Ter, des del Pasteral fins a la desembocadura, el cabal és pot reduir fins un 89% menys. I a la Muga, des de Pont de Molins fins a la desembocadura es pot reduir fins un 96%.
“Mentre els rius baixen sense aigua, el Govern permet als hotelers omplir piscines amb dessaladores privades quan això en principi estava prohibit, o no diu res respecte les més de 1600 piscines que la patronal ha assegurat que es construiran aquest 2024”, denuncien.
“Els transvasaments no són la solució, defensem els rius”
En els últims mesos, i cada vegada amb més intensitat, diferents lobbies econòmics i mediàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han posat sobre la taula el transvasament de l’Ebre com a solució per fer arribar aigua a Barcelona.
“La lògica del transvasament és seguir creixent en demanda d’aigua per permetre l’expansió urbanística i turística del litoral. És una obra que només interessa al lobby constructor i a Agbar. No arribarà a temps, no és necessària si el Govern executa les inversions que conté la planificació hidràulica i en cap cas a cap a l’Ebre li sobra aigua per a cedir-lo a Barcelona”, denuncien des de la campanya.
“La indústria porcina contamina el 50% dels aqüífers. Tanquem-los l’aixeta!”
El model agrícola i ramader intensiu i industrialitzat és la principal causa de la contaminació del 57% de les aigües subterrànies, deixant aquestes fonts inservibles en temps de sequera. Les organitzacions assenyalen que “El Govern ens vol fer creure que no tenim aigua a causa de la falta de pluges, però el problema de fons és la contaminació de l’aigua disponible al subsòl”. Per això demanen reformular amb criteris de justícia social el sector agrícola i ramader català.
“El riu Ter sense aigua i el turisme sense restriccions. Tanquem-los l’aixeta!”
Les organitzacions assenyalen que els rius pateixen la pitjor restricció, mentre el sector turístic resta totalment impune. Expliquen que “això és una mostra més de com els interessos econòmics de determinats sectors primen en detriment dels objectius de preservació dels rius i els ecosistemes”.
“El 6 d’abril, tothom a Girona!”
Un dels missatges llançats convoca a la mobilització del pròxim 6 d’abril a Girona. Expliquen que es tracta d’una crida nacional per denunciar la sobreexplotació que pateixen els rius i aqüífers, agreujada per la sequera.
Puntualitzen que “cal una aliança urgent de país entre administracions públiques, societat civil i pagesia per fer front a les propostes dels lobbies com els transvasaments i la interconnexió de xarxes”.