Una representació de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) s’ha reunit avui amb els principals càrrecs polítics del Departament de Drets Socials encarregats de la gestió de la pobresa energètica a Catalunya. Es tracta de la primera trobada a dues bandes després de la reestructuració del Govern el passat mes d’octubre i ha servit per repassar l’aplicació del conveni firmat amb Endesa el març de 2021 i posar sobre la taula totes aquelles qüestions encara pendents.
En primer lloc, s’ha traslladat al nou equip la necessitat de repetir el conveni tancat amb Endesa fa gairebé dos anys amb la resta de companyies energètiques amb presència a Catalunya, començant per les dues empreses de l’Oligopoli: Naturgy i Iberdrola. Malgrat que el mercat català segueix sobre manera en mans d’Endesa i les seves dues principals comercialitzadores, Endesa Energía i Energía XXI, és clau que els milers de llars vulnerabilitzades amb impagaments amb altres empreses puguin també començar de zero i treure’s de sobre la pesada motxilla del deute.
En aquest sentit, seguim defensant fermament que siguin les mateixes companyies qui facin front als impagaments d’aquestes llars a càrrec dels seus beneficis, que s’han seguit incrementant durant el 2022 en un context d’escalada de preus de l’energia. Naturgy, la segona empresa en nombre de clients a Catalunya, va obtenir un benefici net de 1.061 milions d’euros de gener a setembre, l’última xifra publicada. Iberdrola, per la seva banda, segueix superant tots els rècords i va concloure el mateix període amb 3.104 milions d’euros. Amb aquestes xifres, és inacceptable que segueixin esquivant la firma de convenis, d’acord amb el que s’estableix a la Llei 24/2015, i per això hem reclamat al nou equip de Drets Socials que treballin per tancar acords amb aquestes empreses al llarg del 2023.
En segon lloc, hem repassat l’aplicació del conveni firmat amb Endesa i tots els temes pendents al voltant del mateix. Entre d’altres, la condonació del deute del 2021 anunciada pel Govern a finals de desembre i la necessitat d’enviar cartes a les llars implicades perquè comptin amb la tranquil·litat de saber que el seu deute ha estat cancel·lat; l’estat del procés de posada en marxa del Fons d’Atenció Solidària, el mecanisme que ha d’evitar la futura acumulació de deute; o la instal·lació de comptadors socials a llars vulnerabilitzades en situació d’ocupació en precari, un mecanisme clau que no s’ha implementat com caldria -només se n’han instal·lat 35 en gairebé dos anys, segons va reconèixer la mateixa Endesa l’octubre passat-.
Finalment, s’han compartit algunes altres qüestions que l’APE considera prioritàries per a l’acció del Departament com són els pagaments del bo social tèrmic, la implementació d’oficines d’assessorament energètic al territori o les oportunitats dels fons europeus de recuperació per tal de finançar actuacions que pal·liïn l’impacte de la pobresa energètica al nostre país.
Des de l’APE s’espera que els canvis al Departament serveixin per desbloquejar els principals temes pendents, que l’anterior equip no va considerar prioritaris o no va ser capaç de tirar endavant malgrat l’any i mig de marge i els múltiples avisos que l’APE i la Taula del Tercer Sector van realitzar públicament. Per moments, a Drets Socials li ha faltat el lideratge necessari per entomar un tema tan sensible com la lluita contra la pobresa energètica i ha mostrat greus mancances de coordinació amb la resta de departaments implicats. Per aquest motiu, l’APE estarà pendent els propers mesos del compliment dels compromisos assolits i el desbloqueig de tots els aspectes pendents.
A l’encontre han participat el Secretari General de Drets Socials, Oriol Amorós; el Secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens; i la Directora General de Serveis Socials, Mariona Homs.
Els subministraments són el nostre dret. Assessoraments col·lectius, presencials i en línia, dimecres cada 15 dies a les 17 h a c/Obradors, 6-8, BCN.